vrijdag 30 november 2012

Dag 9 - Karnak

Even eerst met een foto beginnen om Karnak een beetje te duiden. U ziet hier 3km², zal ik het even anders schrijven ... drie vierkante kilometer ... Zo'n 1300 jaar werd er aan gebouwd, niet met een vast plan maar telkens een stukje bijgebouwd. Het meest indrukwekkende is de grote zuilenzaal, 150 zuilen ... ik heb ze niet geteld maar volgens de Rough guide kan zowel de Sint Pieter van Rome EN de de St Paul's van Londen hier in passen. Die heb ik alle twee al bezocht en vond het op zich al gigantische bouwwerken maar deze zuilenzaal ... tja ... je kan er gewoon uren in rondlopen en telkens heb je een ander uitzicht.
Een van de roze obelisken van Hatsjepsoet staat nog recht, de andere is omgevallen en ligt verspreid over het terrein. 27m hoog en zou zo'n 320 ton wegen.
Een van de mooiere plekjes is het heilige meer, vroeger stond hier nog een cafeetje maar nu is er op heel het terrein niets meer te verkrijgen. Beetje jammer zeker als je een hele dag in het complex plant. Eten en drinken meebrengen. Toilet ook best want de twee aanwezige WC's zijn *euh* ronduit vies. Er is nog een stuk extra museum, het openlucht museum met de rode, wiite en albasten kapel. Had hier geen ticket voor, stond aan de ingang niet aangeduid en las het achteraf pas in de gids :-(
De witte kapel kon ik nog net van op afstand zien, de rest zal voor een andere keer zijn. Karnak is een prachtige site, zonder echte gids is het een beetje behelpen dus best bij een eerste bezoek een gids te huren maar zorg vooral dat je achteraf nog voldoende tijd hebt om rustig rond dte lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten