donderdag 29 november 2012

Dag 8 - Medinet Haboe

Vandaag gaan we nog eens op stap met Thomas Cook. Programma is West Thebe 3 : vallei der arbeiders, 2 graven en Medinet Haboe. 9:15u Stipt staat de bus te wachten, we zijn met een heel klein groepje deze keer ... 7. Onze Engelstalige gids Attem is echt wel goed, op rustig en duidelijk tempo legt hij het programma uit. Eerst naar Medinet Haboe (stad van Haboe).
Deze reusachtige graftempel van Ramses 3 is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Dankzij Unesco zal hij nog langer bewaard blijven omdat de tempel tot een paar jaar terug veel te lijden had onder de plaatselijke suikerriet fabriek. Water van deze fabriek 'vrat' de kalksteen op. 2 Mogelijkheden ... suikerriet fabriek stoppen of een groot irregatie systeem aanleggen. Gelukkig werd voor het tweede gekozen en dit project werd 3 jaar geleden beeindigd. Maar de tempel is nog niet droog, het zal nog zeker 5 jaar duren eer al het water is weggetrokken.
Ramses 3 gaat de geschiedenis in als een groot krijger, heel de tempel staat in het teken van zijn vele overwinningen. De plafonds die nog aanwezig zijn hebben nog de originele blauwe kleur, je ziet bijna geen verschil met de echte blauwe lucht.
Wat deze tempel nog bijzonder maakt zijn de restanten van het paleis. Hier verbleef Ramses tijdens zijn bezoek aan de tempel. Zelfs de douche en WC zijn nog te zien. Gelukkig krijgen we hier voldoende tijd om wat rond te neuzen. Er zijn heel wat toeristen maar vooral veel lokale kinderen ... op schooluitstap. Goed zou je denken maar niet volgens onze gids. Hij is blij dat de scholen geld steken in zo'n uitstapjes maar jammer genoeg zonder gids dus zonder enige uitleg. En inderdaad, de kinderen worden van zaal naar zaal geleid zonder woorden. Ze hebben dan ook meer aandacht voor de aanwezige toeristen en vragen constant om met ons op de foto te mogen staan. Omdat in een land als Egypte 'voor wat hoort wat' aan de orde is ... vraag ik om ook van hen een foto te mogen nemen ;-)
Eindigen doe ik deze keer niet met een zonsondergang maar met een volle maan ...
Voor een grotere versie van de Medinet Haboe panorama foto : Medinet Habou Pano

Geen opmerkingen:

Een reactie posten