zaterdag 24 november 2012

Dag 3 - Luxor

Voor een taxi ritje van Jolie Ville naar Luxor betaal je 20EP schandalig weinig dus vergeleken bij de prijzen die je bijvoorbeeld in Hasselt neertelt voor een ritje van het centrum naar Runkst ... 8€. De man zet ons braaf af aan het Mummification Museum, geen gezeur over neven die een bazaar hebben of broers die een feloeka bezitten. Het mummification museum is bijzonder klein maar dat maakt het niet oninteressant. De rondleiding begint met muurtekeningen die een overzicht geven van de verschillende stappen van mummificatie. Vervolgens krijg je een echte mummie te zien van hoogpriester Maserharti alsook de verschillende 'gereedschappen' die toen gebruikt werden om te eindigen met enkele sarcofagen. Je betaalt 50EP, fotograferen is niet toegestaan hoewel ik vermoed dat er weinig controle is ...
Eenmaal terug buiten kan je dan kiezen om te voet of met de koets naar Luxor tempel te gaan. Te voet levert je een aantal koetsiers op die je tot aan de ingang van de tempel volgen in de hoop toch maar een ritje van je los te krijgen *ha*. Maar de wandeling is toch de moeite ! Je krijgt een mooi zicht op Luxor temple vanaf de laan van de sfinxen.

In Luxor tempel zelf kan je dan het broertje van de obelisk van Parijs zien. Voor de pyloon staan nog 3 van de 6 kolossen van Ramses 2.
Via de binnenplaats, met mooi zicht op de Aboe el-Haggag Moskee, kom je dan in de indrukwekkende zuilenrij.
Verder door heb je nog de zuilenzaal en een Romeinse kapel die over de reliëfs heen is gepleisterd. 50EP kost de toegang, schandalig weinig zou ik zo zeggen.

Bij het verlaten van de tempel stond de koetsier nog steeds op ons te wachten :-( De mensen zijn echt ten einde raad. Maar je kan niet voor iedereen goed doen en we wilden echt geen rondrit. Dan zijn we maar de Soek ingevlucht.
Ook hier krijg je een horde verkopers over je heen maar best is gewoon door te lopen en niet in te gaan op hun vragen 'how are you' 'where you from' 'only 1 euro'. De Rough guide had ons de Nubian National Coffee shop aangeraden en per toeval vonden we die ook.
Koffiedrinker ... allen daar heen !! Dit is koffie zoals je hem nog nooit gedronken hebt. Ook de aanwezige shisha rokende mannen komen graag een praatje slaan en leggen je vriendelijk maar niet opdringerig uit hoe je de waterpijp dient te gebruiken. Echt een aanrader !

De taxichauffeur van deze ochtend had ons zijn nummer nagelaten zodat we hem konden bellen voor onze retour naar Jolie Ville. Daar stond nog een Seafood buffet op het programma en een goed verdiend bed !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten