maandag 26 november 2012

Dag 5 - Abydos

Om 7u afspraak met onze taxichauffeur van twee dagen geleden. Hij heeft zijn aftandse Renault ingeruild voor een bijna nieuw ogend Toyoya busje. We gaan dan ook een aantal uurtjes in de auto doorbrengen. Abydos ligt op zo'n 160km van Luxor en dat is een hele afstand ... zeker in Egypte. We rijden heen langs de West bank.
Het aantal 'dorpjes' is hier beperkt dus kunnen we behoorlijk vaart maken. Ongeveer twee uur en half later staan we in Abydos. We zijn de eerste auto maar geloof het of niet ... verkopers zijn er al. Onze taximan wijst ons de weg naar de ticketoffice en dan zijn we alleen ... helemaal alleen in de tempel, de tempel van Osiris.
Nu ja, er loopt uiteraard wat lokaal volk rond, aspirant gidsen en een bewaker met een heus wapen.
Een van de 'gidsen' probeert ons zo goed mogelijk de mooiste reliëfs te tonen en een woordje uitleg te geven. Ik moet het de man nageven, het geduld en de moeite die hij doet om ons te helpen voor een klein almoes ... tja ... daar doen wij waarschijnlijk de deur nog niet voor open. Dankzij hem zien we een aantal zeer mooie bas-reliëfs.
De kleuren hebben nog iets van hu oorspronkelijke pracht en zo krijg je een indruk van hoe het er zoveel jaren terug uitzag.
Want we vergeten wel eens dat die grijze tempels en pyramides eigenlijk allemaal fel gekleurd waren. Na de tempel worden we bijna in konvooi naar het Osireion geleid.
Dit zijn lege graven die momenteel niet toegankelijk zijn omdat ze deels onder water staan. Het moet nu blijkbaar een beetje vooruit gaan van onze 'bewakers' 2 uur rondlopen duurt ook voor hun blijkbaar te lang. Na wat geld heen en weer te schuiven, allemaal moeten ze iets ... ook al deed maar eentje al het werk ... staan we terug buiten. Omgeven door verkopers. Onze taximan komt ons te hulp en stuurt ons een kleine café binnen waar de verkopers niet mee binnen gaan. We vervrissen ons met wat Pepsi en vertrekken vervolgens terug naar Luxor. Deze keer via de East Bank, een veel mooiere route hoewel vermoedelijk veel vermoeiender voor de chauffeur omdet hij zich een weg dient te banen tussen honden, ezels, tuk tuks, schoolverlatende kinderen, vrachtwagens en al wat eniqsinds mobiel is.
De wegen liggen ook vol met verkeersremmers en geloof me ... dit zijn remmers, niet van die heuveltjes zoals bij ons. Stoppen is de boodschap en voorzichtig overrijden als je geen permanente schade aan de auto wenst. En dan tanken ... de rij die hier aan de pomp staat is hallucinant maar onze man slaagt er natuurlijk in iedereen voorbij te steken. Klein leugentje zegt ie dan ... hij vertelde de militairen die alles in goede baan pogen te leiden dat hij nog met ons 'arme toeristen' naar Hurghada moet ;-S en zo zijn we een aantal minuten later weer op weg naar Luxor.
We stoppen nog even in het dorp van onze taximan om een theetje te nuttigen in zijn stam café. Heerlijke dag gewoon !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten