zaterdag 1 december 2012

Dag 10 - West Bank en Souk

Vandaag staat een bezoekje aan de West Bank op het programma. De west kant van de Nijl staat in Luxor in het teken van de dood, vandaar de vele graven dus. De tempel van Seti 1 is geen graf maar een dodentempel ter ere van Amon.
Veel is hier verloren gegaan, zo had ook deze tempel enkele pylonen en een heilig meer. Omdat de site heel klein is zijn we ook weer de enige toeristen. De bewaarder staat dan ook klaar om ons 'gewapend' rond te leiden maar we bedanken hem deze keer.
Achteraf geven we hem uiteraard de nodige fooi maar gelukkig laat de man ons zelf onze weg zoeken. Vervolgens het Howard Carter huis.
De vinder van het graf van Toetanchamon in 1922. Hij onwierp het huis zelf en verbleef er ongeveer 5 jaar tijdens de opgravingen. Volgens de bewaarder is alles authentiek behalve de badkamer. Wegens een vreselijke geur hebben ze die volledig moeten vernieuwen.
Alles staat er nog en je verwacht dat Mr Carter ieder moment binnen komt en zich in zijn zetel zet of achter zijn bureau gaat zitten.
We krijgen ook de donkere kamer te zien en de camera ... of een van de camera's ... die werd gebruikt om het graf te inventariseren. Blijkbaar geef ik de man een goede fooi want we worden ook nog getrakteerd op een min of meer 3D film waar Carter zelf *ahum* ons verwelkomt en uitlegt hoe hij uiteindelijk het graf heeft gevonden.
Terug naar Jolie Ville met het plan om naar de Souk te vertrekken met het busje van het hotel. We willen de Souk bij avond bekijken. Stipt om 17u vertrekken we en 15min later staan we aan de ingang van El Souk.
Het eerste gedeelte is zeer toeristisch en je wordt dan ook constant aangeklampt door verkopers. Omdat we bijna de enigen zijn die er doorlopen is het wel erg vermoeiend ... Eenmaal voorbij het toeristisch gedeelte kom je in het echte leven terecht.
Ook hier proberen ze af en toe je aandacht te trekken maar de meesten verkopen etenswaar en weten dat je daar waarschijnlijk niet voor komt.
De kleuren kan ik op beeld vastleggen de geuren jammer genoeg niet. Neen, helemaal niet onaangenaam, de kruiden en groenten geven heerlijke aroma's af.
Ook al lijken de straatjes zo smal, paard en koets geraken er gemakkelijk door.
Dit is de Souk zoals je hem moet zien !


Hij heeft eindelijk zijn shisha aan de gang ... 6 tuinmannen en 2 security mensen waren er nodig om alle mankementen uit het ding te krijgen maar ... het werkt nu !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten