dinsdag 27 november 2012

Dag 6 - Dendera

Omdat we het niet kunnen laten hebben we gekozen om Dendera te bezoeken met een cruise. Deze cruises vertrekken vanuit het Iberhotel in Luxor. Gasten van alle andere hotels worden met de bus afgehaald en netjes aan Iberhotel afgeleverd. Gids is naar keuze Frans, Engels, Duits en zelfs Nederlands. Net als vorig jaar sta je versteld hoe goed het Nederlands is. Beter zelfs dan de Engelse Gidsen hun Engels. Waarom weer een cruise ? Wel je ziet het op gang komen van het dagelijks leven, akkers bewerken,
werkers op de banenen plantage,
de dagelijkse was ...
4 uurtjes later en een beetje verkleumd, toch die die geen extra jas bij hadden, komen we aan in Dendera en brengt de bus ons naar de tempel ter ere van Hathor.
Handig is dat we nu een gids bij hebben. Jammer is dat we nu maar 1,5u de tijd krijgen. Deze tempel is best wel groot en redelijk compleet. Hiermee bedoel ik een DAK ! Dus je kan ook boven op de tempel met een prachtig uitzicht over Dendera en de omgeving. Echt een must.
De klim is helemaal niet zwaar, de treden zijn laag en breed. Dus geen excuses ;-) Iets anders is de crypte, via een van de kapellen geeft de bewaarder, tegen het gebruikelijke briefje, toegang tot deze heilige plaats. Zeer de moeite maar je moet een beetje soepel zijn want na een stijle trap kom je aan een doorgang van ongeveer 70cm.
Voor wie ooit in de pyramide was zal de geur en warmte herkenbaar zijn. Een dak heb ik gezegd dus dat impliceert ook een plafond. En wat voor een ! Niet alles is al gereinigd maar wel dat van de eerste zuilenzaal. Hier kan je nog echt de pracht van de kleuren bewonderen.
Ook een aanrader is het heilig meer ook al staat het in tegenstelling tot dat van Karnak droog. Er groeien nu mooie palmbomen in een geeft toch een beetje een beeld van het idyllische plekje dat het ooit was.
Zoals gezegd, veel te weinig tijd :-( want we moeten al weer terug naar de bus, richting boot. Hier staat ons een lekker buffet te wachten en zo gaat de tijd ook weer wat sneller. De rest van de dag brengen we uiteraard door op de boot met nog een tractatie op thee of koffie rond 17u. Bij ondergaande zon zie je overal de lichtjes aangaan en zie je nu ook een beetje van het avondleven. Het binnenhalen van de visnetten,
overal rook die duidt op het bereiden van eten. Om 19:30 zijn we terug aan het Iberhotel en een half uurtje later op Jolie Ville. Heerlijke, rustige dag met een prachtige tempel die we zeker een keertje met de taxi moeten bezoeken. Kortom ... wij love LUXOR :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten