vrijdag 16 mei 2014

Dag 2 - Thuis komen !

Wat een vreemde titel : thuis komen! Maar dat is het echt, als je terug komt op Jolie Ville Kings Island dan is het net of je nooit bent weg geweest. Iedereen herkent je nog en daarmee bedoel ik niet dat ze doen alsof ... neen ... je naam weten ze zelfs nog.

Momenteel zijn het zeer slechte tijden in Egypte.  De constante berichtgeving over rellen en geweld hebben het land geen goed gedaan. Wat men vergeet is dat het vooral gaat om Cairo.  Een miljoenen stad met meer inwoners dan België,  zo'n 800 km van Luxor.  Maar het is vooral Luxor dat hieronder te lijden heeft. Deze prachtige omgeving heeft niets anders dan toerisme, geen toeristen, geen inkomen. En dat begin je te merken. Ook al is er heel wat veranderd sinds ons laatste bezoek, de mensen gaat het niet goed. Dat zie je, niet dat er ook maar iemand hier op het gedacht zou komen dat te laten merken. Overal worden we even hartelijk ontvangen zoals altijd maar het zijn die kleine dingen waaraan je merkt dat het moeilijker gaat om de eindjes aan elkaar te knopen. Terug naar Jolie Ville, met 700 mensen die hier werken en amper een honderdtal toeristen die 'durven' te komen is het ook hier niet gemakkelijk.
 Maritim doet er alles aan om al zijn personeel te houden. Wel hebben ze veel meer verlof dagen en dat is niet het comfortabele betaalde verlof dat wij kennen en ook minder loon. Maar ze hebben nog werk en dat is belangrijk in Luxor dat voor 90% afhankelijk is van U en ik. Ga nu niet denken dat .. jaja ... den groten baas ... blabla ... weet dat de man zelf ook 3 maanden loon terug in JV heeft gestoken. Welke CEO doet dat nog ?
Genoeg gemoraliseerd, het is tenslotte verlof voor ons, een beetje goed nieuws nu. De hagen en struiken zijn een aantal cm groter geworden, de paden zijn nog altijd even proper en perfect onderhouden, ons huisje heeft ook een aantal kleine veranderingen ondergaan. Het buffet is open met iets minder keus maar dat weet je enkel als je hier vaker komt want er is variëteit genoeg (bij lage bezetting is er geen buffet en kan je enkel in de restaurants terecht).
Inge is nog altijd hat aanpreekpunt voor Neckermann.  Ook zij heeft er een aantal maanden onbetaald verlof opzitten. Niet gemakkelijk zeker niet met 2 kinderen en een man die ook in de toeristische sector actief is.
Ook van Amina horen we hetzelfde verhaal, haar man werkt ook op JV en zij is de contactpersoon voor JV bewoners. Nederlandse van origine maar door en door Egyptische van hart !
Deze eerste dag hebben we het rustig gehouden ... jetlag ... 's avonds zijn we bij Zaman iets gaan drinken en de mannen hebben shisa zitten lurken ... al bij al een mooi begin van ons verlof.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten