maandag 19 mei 2014

Dag 5 - Al-Kab en Al-Tut

Al-Kab is ondertussen al meer bekend, Al-Tut heeft zijn ligging wat tegen vrees ik. Niet dat het ver van Luxor ligt, 15 km, maar eerder dat het moeilijk te vinden is zo pal binnen een woonwijk.
8u hebben we met Yousef afgesproken en de man is gewoontegetrouw precies op tijd.  Eerst richting Al-Kab, zo'n 90 min rijden van luxor in het district Aswan. 
 Hier zijn 4 graven en een tempel te zien. Aan de ingang bevinden zich de graven maar de tempel is zo'n 4 km verder de woestijn in.  De weg is alles behalve berijdbaar dus de tocht gaat langzaam verder. Mss niet de best bewaarde gebouwen maar toch wel de moeite. Terug naar de ingang even een tussenstop, daar blijken in de rotsen ook hiërogliefen te staan maar op een eerder ongeordende manier. Yousef legt uit dat dit waarschijnlijk oefenplaatsen zijn van de steenkappers.  Ze zouden van de 18e en 19e dynastie zijn. 
 

Bij de graven aangekomen is het een lichte klim, de trappen zijn goed begaanbaar.  De vier graven zijn totaal verschillend van elkaar en je kan best nog heel wat kleur en tekening zien. De beelden de erin staan zijn jammer genoeg onherkenbaar vernield.  
 
 
 
 



Op de terugweg zien we het dagelijkse leven aan ons voorbijgaan, een markt, zelfs een begrafenis, kinderen die van school worden gehaald, eten klaarmaken,  wassen tot zelfs de paarden en schapen die een goede wasbeurt krijgen in de Nijl.  Egyptenaren leven op straat, niet zoals bij ons achter een dubbele gesloten deur.
 

Al-Tut moet je weten te vinden en als je het gevonden hebt kan je waarschijnlijk niet binnen want de tickets worden enkel verkocht aan Luxor tempel !?! Gelukkig wist Yousef dit en na veel smalle straatjes en bochtwerk komt de ommuurde tempel in zicht. Best wel een grote site, redelijk goed bewaard ook en er liggen ook nog vele 'onderdelen' klaar voor restauratie.   Zo ook een beeld van een aap, vermoedelijk een baviaan.  Waar dat thuishoort weet ik niet mss over een paar jaar nog eens komen kijken :-)
 
 
Nadat de jongens nog eens aan de shisa hebben gezeten gaan we terug naar Jolie Ville want Andy heeft daar een afspraakje met ... de schoonheidsspecialiste :-O  pedicure en baard trimmen, 1 uurtje later en 20 € armer komt hij er als herboren buiten. Baby voetjes en een perfect getrimde baard. 
Op naar het avondbuffet waar we Amina tegenkomen, zij vertelt ons dat het morgen zeer druk gaat worden, de pharaonsrally komt morgen aan in Luxor en de piloten en heel hun entourage verblijven in Jolie Ville.  Zo'n 300 man en een hele hoop moto's en auto's ... zeer benieuwd ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten