dinsdag 4 december 2012

Dag 13 - Veemarkt

Via het hotel kan je als activiteit een bezoek aan de lokale veemarkt boeken. Iets waar ik in eerste instantie een beetje tegenop zag. Maar aan de andere kant wilden we het toch eens gaan bekijken. Dus vandaag om 9u met nog twee andere gasten richting markt. De taxi is een aftandse Peugeot die best nog goed rijdt ... lees claxon werkt ... geen enkel van de boordinstrumenten bewegen en het raam doe je open met de hengel die je van de chauffeur krijgt.
Yep ... het land van de plantrekkers. Gordels worden al lang voor andere doeleinden gebruikt ... als dit model al gordels had :-S Gelukkig vervolgen we onze weg erg rustig en kunnen genieten van de voorbijglijdende tafferelen. Hoe dichter we bij de markt komen hoe meer vrachtwagens we tegenkomen geladen met runderen.
Aan de markt zelf is het een drukte van jewelste, handelaars en verkopers die aankomen en vertrekken. Onze 'gids' loodst ons richting middenplein dat opgedeeld wordt per vee en per nut. Zo heb je de koeien voor vlees of voor melk, de jonge dieren en de oudere dieren.
Buffels, schapen en ezels. Op onze vraag waar de kamelen zijn krijgen we te horen dat het suikerriet in volle oogst is en de kamelen hiervoor volop in gebruik zijn. Geheel tegen de verwachting in ziet alles er best wel goed uit, Michel Vandenbosch zou tevreden zijn.
De dieren zien er goed uit, er zijn een aantal veeartsen aanwezig en geen enkel dier kan verkocht worden zonder raadpleging bij de arts. Prijzen hebben een plafond, daar kunnen ze niet over gaan maar dat plafond kan iedere week anders zijn. Zo kan je een koe kopen voor 5000LE en de week daarop verkopen voor 6000LE. Ruzie wordt er nergens gemaakt, alles verloopt met de nodige humor, '200LE meer kan ik met vrouw en kinderen gaan eten'.
Als extraatje passeert onze taxi ook nag langs de groenten en fruitmarkt.
Dit is geen veiling maar een soort groothandel waar boeren grote hoeveelheden ineens kunnen verkopen in plaats van zelf naar de afzonderlijke winkels te gaan. Ook hier een vrij gemoedelijk sfeertje. De terugrit verloopt via een andere weg zodat we nog wat meer meekrijgen van het dagelijkse leven in Luxor en omgeving. Best wel een leuke ervaring rijker ! Terug in het hotel hebben we dringend nood aan een schoenpoetsbeurt en ja ook dit is tegen wat baksjeesh aanwezig ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten