maandag 3 december 2012

Dag 12 - Ramesseum - Zwembad

Ons laatste uitstapje richting West Bank is terug met Thomas Cook en de gids Attem. Deze keer zijn we enkel met ons drietjes. Even passeren langs de ticket office en vervolgens richting Ramesseum.
Deze tempel is ook grotendeels verwoest maar gelukkig volop in restauratie. De eerste pyloon, waardoor je normaal binnen komt, staat weer bijna volledig recht maar is nog niet toegankelijk.
Het meest indrukwekkende aan deze tempel is het beeld van Ramses 2. Dit immense beeld, 18m hoog en 1000 ton zwaar, viel in de 1 eeuw om en ligt verspreid over het binnen hof. Ook voor dit beeld zijn er plannen om het terug in oorspronkelijke glorie te herstellen.
Na de tempel staan er nog twee graven van de edelen op ons te wachten. We bezoeken het graf van Nacht en Menna. Deze twee graven verschillen in die zin met de koningsgraven dat ze naast de gebruikelijke goden tafferelen ook alledaagse werkzaamheden uitbeelden. Zo zien we onder andere de productie van wijn, het bewerken van het land met zelfs twee kinderen die om wat graan vechten. Alsook een kat die onder de stoel van de eigenaar een vis oppeuzelt. Ook in de vallei der edelen zin nog volop graafwerken bezig, we zien iets verder drie graven die een dezer dagen geopend zullen worden ... spannend ... ;-)
We passeren ook nog even langs de gebruikelijke alabasterfabriek ... de man maakt mooie dingen maar ja ...
Na al dat stof gaan we eindelijk in de namiddag naar het zwembad ... voor even dan toch want al snel vervelen we ons en vertrekken terug richting 'flat'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten