vrijdag 28 oktober 2011

Dag 6 - Luxor

Lang uitslapen mag hier niet, en er staat een mooi programma klaar ... 6u is het als we in een motorbootje stappen om aan de overkant van de Nijl de bus te nemen richiting Kolossen van Memnon.

Twee reusachtige beelden die gratis te bezichtigen zijn maar wel bewaakt worden door militairen. Voordeel hiervan is dat de verkopers ons met rust laten eenmaal het ‘hek’ voorbij.

Luxor slaapt nog want het aantal winkeltjes dat open is aan de vallei der koninginnen kan je gelukkig op 1 hand tellen. ‘No Photo’ in de vallei maar dat is niet zo heel erg. Staan we tussen de koninginnen gaan we het graf van een man bezoeken. Meest bekende graf is QV66 van Nefertari, lievelingsvrouw van Ramses 2 dat jammer genoeg gesloten is voor het publiek. Graven zijn uitgehouwen in de rotsen en mooi beschilderd. Ook de sarcofaag is nog aanwezig maar de mummie ligt in het museum van Caïro. Vervolgens is de tempel van Hatsjepsoet aan de beurt,

moeilijke naam maar mss wel te onthouden met ‘hot-chicken-soup’ of iets correcter ‘hat-cheap-suit’. Deze tempel is deels uitgehouwen uit de rotsen en deels bijgebouwd.

Van ver lijkt het op een of ander Spaans 5 sterrenhotel maar eenmaal dichter kan je zien dat het een gebouw met 3 niveaus is. Een van de mooiere tempels die we tot hiertoe hebben gezien.

Is dan ook gebouwd voor de enige vrouwelijke Egyptische Pharao. Zij regeerde het land 22 jaar en voerde, vrouwwaardig, geen enkele oorlog. Laatste agendapunt van deze ochtend is de vallei der koningen met het overbekende Toetanchamon graf. Wij hebben een ticket voor 3 graven van de 63 maar Toetanchamon is daar niet bij, daar hoor je nog een extra 150 EP voor neer te tellen. Volgens Assem is er echter niets meer te zien dan in de andere graven. Ramses 2 (DK07), Sethnacht (DK14)en nog een ander bezoeken we (*schaam* ik weet niet meer welk). Gids mag niet mee in de graven, zij geven de uitleg buiten en vervolgens is het aan hun goede leerlingen om het er alleen van af te brengen. Al snel weten we waarom de gids niet mee mag... voor elk graf zit een kaartjesknipper, je koopt een ticket voor 3 graven ... 3 gaatjes in je ticket en het feest is uit. En binnen in het graf loopt nog een tweede rond die je in zeer gebrekkig Engels probeert uit te leggen wat de gids buiten vertelde. Bij een van de graven was er toch een wat betere ‘gids’ met zaklamp die ons in de sarcofaag liet kijken waardoor je kan zien dat ook daarin versiering is aangebracht. Deze man verdiende dan ook een extraatje ;-) Onze pa ging niet mee naar de vallei wegens te veel wandelen en hij trotseerde de verkopers voor de vallei 1 uur lang. Ze volgden hem zelfs tot in het toilet... waarna hij uiteindelijk zijn toevlucht zocht bij een aantal militairen die er stonden en waar we hem dan ook terugvonden na ons bezoek ... De mensen in onze groep die het Prestige programma volgen krijgen nog een extra bezoek aan de vallei der Apen, ondertussen mogen wij wachten en genieten van de omgeving.

Om de voormiddag af te ronden stoppen we in een alabaster fabriekje voor een kleine demonstratie

en de mogelijkheid om iets aan te kopen. Terug naar de boot voor een Grieks buffet en een vrije namiddag. Op het dek zien we dat de servettenkunsgtenaars weer naarstig aan het werk zijn geweest.

Het zwembad is versierd met handdoekzwanen ... Bij Didier en Nicky staat een hippe rokende origami zwaan en bij ons op de kamer twee kussende zwanen. Die matrozen zijn toch geweldig ;-)
Verveling slaat toe en Andy en Didier gaan Luxor in om een boottochtje te scoren. Al snel zijn ze terug want ene Hani beloofde hen een ritje met de koets en één uurtje Faloeka voor 20€.
Te schandalig om waar te zijn maar de man houdt woord en brengt Andy, Didier en mij naar een bevriende bootsman die ons een heerlijk ritje langs de westelijke Nijloever bezorgt.

Ook scoren ze nog enkele sloffen sigaretten, de echte, niet de namaak. Wat een mooie avond die we heerlijk afronden met een diner à la carte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten