dinsdag 25 oktober 2011

Dag 3 - Aswan

Drukke dag voor de boeg, maar eerst even genieten van het uitzicht op Aswan, hoewel dat nog redelijk donker is om 5:30. Een snel ontbijt en dan de motorboot in richting natuurreservaat. Vanaf Aswan is het voor de cruiseschepen niet meer mogelijk verder te varen, daarom kiezen we voor een ondiep bootje dat met het nodige vakmanschap een weg baant tussen de rotsen van het reservaat.

Soms schurend langs de rotswand dan weer rakelings langs het struikgewas. We zien oa de blauwe-, zilver-, purper- en ralreiger.

Aalscholver, bonte kraai, bonte ijsvogel, visarend, steltkluut, hop , kwak en zelfs de zwarte ibis laat zich heel even zien. We varen ‘in’ een kruidje-roer-mij-niet struik om te laten zien hoe de blaadjes reageren op aanraking.

Vervolgens richting Nubisch dorp voor een bezoekje aan de school. Na een korte Arabische les van Assem waar we onze naam in het Arabisch leren schrijven (نادية) bezoeken we een echte Nubische klas.

Bij de kindjes in de klas voelen we ons wat ongemakkelijk, alles voor de € zeker maar dit was er een beetje over. Gelukkig breekt Paul de spanning een beetje door de kindjes te trackteren op 'In een klein stationnetje'. De visite bij de Nubische familie is dan weer wel een mooie herinnering. De krokodil is een heilig dier voor de Nubiërs en daarom houden ze er een aantal in huis ... ja ... in huis. We mogen er eentje vasthouden en gelukkig is de bek met een touwtje dichtgebonden.

Onverwacht zacht en koel zo’n beestje. Ook de waterpijp is voor mij een nieuwe ervaring en vreemd genoeg zonder duizelen of hoesten ... Muntthee met brood en een aantal dipsausjes waaronder een zouten kaas dat echt zeer aangenaam is. Motorboot in en wat verder aan wal waar de mannen staan met de mogelijkheid voor een ritje op de kameel.

Andy is de enige van ons die het waagt en met succes, hij verdwijnt met kameel en al richting woestijn. Bootje in en nu naar de Botanische tuin van lord Kitchener. Tja, het zal me leren de plaatselijke bevolking aan te kijken want voor ik het weet ‘wanne see Lotus flower?’... och ja waarom niet, even de paadjes af en ja hoor, mooie boom niet met de lotusbloem maar toch heel mooie bloemen ... en erg oh erg, de man plukt er ook nog eentje.

Dan maar snel terug naar de paden. De terugweg naar onze boot zou met een faloeka zijn, nu ja de faloeka was er wel maar werd door ons motorbootje getrokken richting cruiseschip. Jammer en we weten zelfs niet waarom 
Lunch buffet
Rond 14u wanneer het eigenlijk veel te warm is gaan we de onvoltooide obelisk bekijken.

Op die granietrotsen bij die temperatuur was dat geen goed idee. We zijn allemaal een beetje suf van de hitte en hangen onder de airco in de bus. Vervolgens een kort bezoek aan de Aswan dam, weinig te zien als je op het ding staat dus ze zouden beter een plaatsje zoeken vanwaar je een mooi overzicht hebt. We sluiten de dag af met de tempel van Philae.

Deze ligt op een eiland dus weer een bootje vangen voor de korte ‘rit’. Na het bouwen van de oude Aswan dam stond deze tempel grotendeels onder water. Dankzij de nieuwe dam staat hij terug droog en is hij toegankelijk voor publiek.

Jammer genoeg zijn de vele versieringen door de Kopten vernield maar toch blijft het de moeite om dit te zien. Niet enkel de Kopten kan je beschuldigen van 'vernieling' ook de eerste toeristen die voor wat baksheesh hun naam in de tempel laten vereeuwigen.
Bij ondergaande zon verlaten we de tempel in ons bootje richting bus.

Assem had ons een papyruswinkel beloofd en die hebben we dan ook gekregen. Eerst een beknopte afgerammelde uitleg over hoe het papier wordt gemaakt en dan kan je tussen de verschillende tekeningen kiezen wat je graag mee naar huis wilt. De kleinere kosten zo’n 150 pond, de grotere 250 of meer.
Het avondeten is à la carte en het bed à volonté.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten