maandag 1 december 2014

Dag 3 : kitchen tour

Om de nieuwe maand te beginnen is er een rustig dagje ingelast. Eerst en vooral proberen we wat slaap in te halen, vooral Andy aangezien die zeer geliefd is bij de lokale muggenbevolking en vorige nacht maar een paar uurtjes heeft kunnen slapen. Zelf lukt het me niet en geniet ik van de opkomende zon op ons terrasje.
Na het heerlijke buffet onbijt reserveren we het Jolie Ville busje voor 17u richting Luxor. Ook schrijven we ons in voor de kitchen tour.
Rustig laten we de dag warmer worden, spelen wat tafeltennis en slurpen een Florida cocktail met zicht op de Nijl.  Amina komt erbij zitten en zo horen we het trieste nieuws dat er momenteel een bezetting is van 31 kamers door 45 personen . Kerst gaat niet beter zijn en over nieuwjaar wil ze het zelfs niet hebben.  Hoe een duizendtal protestanten 800km verderop een land kunnen verlammen.  Geloof me, thuis in de auto stappen is gevaarlijker dan hier over straat lopen hoor. Maar dat betoog heb ik al eens gehouden, hardleers blijven de bange thuisblijvers.
 
Even iets anders, ooit de film 'Death On The Nile' gezien? Die speelt zich af op een cruise schip ? Met Peter Ustinov ? Agatha Christie ? Wel die prachtige boot vaart nog steeds. Het is een van de twee enige echte stoomboten die nog op de Nijl  varen en deze is de enige met nog de originele  motor. Je kan er een 5 daagse cruise op boeken van Luxor naar Aswan, bekijk deze link maar eens en droom weg in Belle Epoque stijl : Sudan. Niet dat ik jullie wil wegjagen uit Jolie Ville hoor !
 
 

 
OK, terug naat JV, de kitchen tour. We worden aan de receptie afgehaald met een van de 'golfkarretjes' en richting keuken gebracht. Daar groet de souschef ons hartelijk en vertelt ons hoe alles zijn gang gaat in de keuken. Van het binnenbrengen van al de ingrediënten tot het creëren van de heerlijke gerechten. Hoe ieder voedingsmiddelen volledig gescheiden blijft van de andere, je hebt een ruimte enkel voor vlees, eentje voor vis, groenten, ga zo maar door. Met panelen aan de muur wordt de oorsprong en geschiedenis van elk ingrediënt uitgelegd en van de nodige illustratie voorzien. Zo weet iedreen wat okra is mango, chili, ... chef Nor komt er ook bij met een heerlijk bordje net bereide snoeperijen. We proeven ginger koekjes, macaroons, honing gebakje, allemaal daar klaargemaakt.  Heerlijk maar dat was natuurlijk geen verrassing .
 


 
Na de tour nemen we het JV busje richtin Luxor en stappen af aan de souk. Tegenover Luxor tempel. Het is winter dus valavond is al gied begonnen en tegen dat we de tempel binnen zijn is het al behoorlijk donker. Luxor tempel by night, het lijkt wel een heel andere tempel.  Gelukkig zien we veel bussen staan dus er zijn toch nog touristen !
Na ons bezoek gaan we nog even kijken of Hamdi al terug is, de lieve man die tegenover de souk een klein winkeltje heeft. Helaas,  hij is er nog niet, de juwelier vertelt ons dat hij terug even het ziekenhuis binnen is . Maar deze week komt hij terug. De man heeft diabetes en een onverzorgd wondje aan de voet kan dan tot erger lijden.  Hopelijk zien we hem nog voor we vertrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten