zaterdag 6 december 2014

Dag 8 : Toetanchamon replica graf





Omdat het echte graf van Toetanchamon door het vele bezoek langzaam slijt is er vlak naast het Carter House een replica gebouwd.  Bedoeling is het echte graf definitief te sluiten.  Ik kan dit helemaal volgen.  Vele graven takelden door de condens van stromen bezoek de laatste tientalle jaren meer af dan in die paar duizend jaar ervoor. Het mooiste graf van de vallei der koninginnen, het graf van Nefertari, is daarom bijna ontoegankelijk geworden.  Af en toe zijn er nog tickets te krijgen en kan je er 10 min naar binnen.  Om dit te vermijden is er nu een replica van het meest bekende graf gebouwd naast het huis van de man die het ontdekte, Howard Carter.

Binnen krijg je een mooi overzicht van van hoe het graf werd ontdekt en en wat er allemaal werd gevonden.  Ook de nieuwe theorie dat het graf helamaal niet voor Toetanchamon werd gebouwd wordt hier verduidelijkt.  Het meest bekende voorwerp, het dodenmasker van Toetanchamon, zou eigenlijk voor Nefertiti zijn gemaakt (ook niet langer zijn moeder heeft DNA onderzoek aangetoond).  Toetanchamon stierf op 19 jarige leeftijd, dit was waarschijnlijk onverwachts en er was nog lang geen graf voorzien.  Vandaar dat hij misschien snel dit graf kreeg alsook het alom bekende dodenmasker.  Niemand zal het ooit definitief kunnen bewijzen maar ga even een kijkje nemen in deze replica en laat je overtuigen met wat men nu voor waar aanneemt.

Momenteel is er een expositie op wereldtournee met replica's van alle voorwerpen die Howard Carter in 1922 aantrof.  (zie hier voor wat foto's van de expo in Brussel). Hoop is dat die voorwerpen, na de tournee, in Luxor een vaste plaats krijgen.  Mijn vrees is dat ze waarschijnlijk eindigen ergens in Las Vegas :-S  Hoe dan ook zou het onmogelijk zijn deze voorwerpen in het replica graf te plaatsen en het dan ook nog toegankelijk te maken.  Misschien weet je het of niet maar de ruimtes waar al die voorwerpen in stonden is qua oppervlakte kleiner dan mijn living ... het was ook niet de bedoeling 3000 jaar geleden om een horde toeristen een mooi overzicht te bezorgen.  Dit terzijde, het replica graf, zoals het nu is, is ook dik de moeite.  Samen met het Carter house is het een aanrader !  Enige bezwaar is dat er ook een film te zien met details van de muurschilderingen van het echte graf.  Geluidloos ?!? OK,  welke taal moet je kiezen Engels ?  Dat stoot menig Arabier teben de borst. Arabisch ?  Weinig toeristen die dit zullen begrijpen.  Waarom niet Arabisch gesproken en Engels ondertiteld ? De teksten die nu uitleg geven zijn in het Arabisch en Engels dus waarom niet deze film.  Nu gaat dit een beetje verloren want je weet niet waar je naar kijkt. 

Dit was voorlopig alweer de laatste uitstap richting Westbank.  Onze vakantie zit er alweer op.  Morgen zeer vroeg op richting Hasselt.  Onze laatste avond spenderen we op Jolie Ville en genieten nog maar eens van een prachtige zonsondergang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten